Eerste windturbine Colruyt Group definitief buiten gebruik

Na 17 jaar duurzame energieproductie is de windturbine op de site van het distributiecentrum Dassenveld in Halle aan het eind van haar levensduur gekomen.
De oude turbine wordt deels gerecyleerd en deels getransporteerd naar Nederland. De V66-windturbine van fabrikant Vestas werd in 1999 gebouwd en was toen met 70 meter hoogte en 1,65 MW vermogen de grootste in België. De opgewekte elektriciteit werd door Colruyt Group onmiddellijk ter plaatse verbruikt.

Recyclage en tweede leven

De windturbine wordt uit gebruik genomen na een onvoorziene panne in de tandwielkast. De kosten voor de reparatie wegen niet meer op tegen de resterende opbrengsten. De onderste twee mastdelen worden gerecycleerd terwijl het bovenste mastdeel, de gondel en de wieken getransporteerd worden naar Nederland. Daar zullen ze gebruikt worden om trainingen ‘Werken op hoogte’ te geven.  Windturbines van de nieuwe generatie produceren ruim 3 keer zoveel stroom als turbines van de eerste generatie. Door de gewijzigde inplantingsregels is het echter niet mogelijk om op de plaats van de oude turbine een nieuwe te bouwen.

Opgenomen in toeristische brochure

De windturbine kreeg bij de oplevering in 1999 behoorlijk wat positieve media-aandacht. Ook de toeristische dienst van de stad Halle informeerde in 2000 naar de mogelijkheid om over onze windmolen een brochure uit te geven. De turbine kwam er ruime tijd voordat er een wetgevend kader voor vergunningen opgemaakt werd. België ondertekende in 1997 een verbintenis om de uitstoot van broeikas-effect-gassen, zoals ze toen werden genoemd, te verminderen met 7,5 % tegenover 1990. 

 

Foto: Distributiecentrum Dassenveld (Halle), 2006