Bio-Planet Mons

 

Het Bio-Planet-filiaal van Mons werd geopend op 25 november 2015. Het was de eerste winkel met een centrale koelinstallatie op propaan én is uitgerust met zonnepanelen. Verder is de structuur van dit gebouw opgebouwd uit houten prefab elementen die de vochtigheid regelen.

Koelen met propaan

De Bio-Planet in Mons is de eerste winkel die werkt met de centrale koelinstallatie op propaan. Sinds 2016 zal Bio-Planet dit koelsysteem in alle filialen installeren. Daarna zal Colruyt Group hetzelfde doen voor de Colruyt- en OKay-winkels. Wanneer alle winkels zijn overgestapt op dit systeem zal de totale CO2-uitstoot van Colruyt Group met 10% dalen.

 

Optimaal gebruik van zonlicht

De geïnstalleerde zonnepanelen bieden een vermogen van 23,97 kWp en zijn
op een luifel geplaatst om de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie te maximaliseren.
Op het dak van de winkel zijn lichtkoepels en spiegels geplaatst om optimaal gebruik
te maken van natuurlijk daglicht. Dit wordt aangevuld met energiezuinige ledverlichting in de winkel.

 

 

 

Nog meer groen

Deze winkel is uitgerust met een groendak, wat zorgt voor meer biodiversiteit. Maar dat is niet het enige voordeel!

In de zomer vormt het groendak een buffer tegen de warmte: hoe dikker het groendak, des te koeler is het in de winkel. Tijdens de koude maanden geeft het extra thermisch comfort doordat de koude straling niet meteen op de dakdichting valt. Het pakket geeft ook extra bescherming aan de dakhuid. Bijvoorbeeld geen hoge opwarming tot 80 °C op zomerdagen waarna de dakhuid ’s nachts afkoelt tot 10 °C.

Daarnaast is het ook een buffer voor regenwater. Het water wordt langer gestockeerd in de aarde en wordt vertraagd afgegeven aan de riolering, die zo minder belast wordt bij stortbuien.

Bovendien halen de planten ook CO2 en fijn stof uit de lucht en is het uiteraard ook aangenamer om naar te kijken in vergelijking met een klassiek dak.