Colruyt Nossegem

 

Het Colruyt-filiaal van Nossegem werd geopend op 25 oktober 2017 en is een winkel van het type 4de generatie. Naast aanpassingen rond de look & feel van de winkel, wordt er ook gewerkt aan energiereductie. Zo werd er bij de bouw gebruik gemaakt van duurzame en isolerende materialen en werd er gekozen voor LED-verlichting.

 

Polykristalijne zonnepanelen

Het filiaal wekt zelf een groot deel van zijn energiebehoefte op dankzij de groene energieproductie van de geïnstalleerde zonnepanelen. De 335 polykristallijne panelen zorgen voor een jaarlijkse opbrengst van 90.000 kWh of het jaarlijks energieverbruik van 26 gezinnen.

Propeenkoeling en warmterecuperatie

De versruimte en beenhouwerij worden gekoeld met propeen wat een veel lagere GWP-waarde (Global Warming Potential) heeft dan het voorheen gebruikte freon. De waarde van propeen ligt maar liefst 1430 keer lager en levert dus een significant verschil in de strijd tegen de klimaatopwarming. Bij de ventilatie van de lucht in de koelkamer wordt de vuile lucht naar buiten getrokken en de warmte gerecupereerd en gebruikt om de verse inkomende lucht op te warmen. Zo besparen we extra op stookkosten.