Voordelen van windenergie

Wind is de energiebron bij uitstek om zowel elektriciteit te produceren, als het milieu te sparen. Wind is onuitputtelijk. Windturbines zetten wind om in energie, zonder schadelijke emissies of afvalstoffen. Kiezen voor windenergie is kiezen voor duurzame energieproductie en het tegengaan van de klimaatopwarming. 

 

Eoly Colruyt Group windturbine constructie construction éolienne

Heeft de bouw van een windturbine impact op het milieu?

De energie die je nodig hebt voor het produceren van de onderdelen verdien je in een aantal maanden terug. Na die periode levert de turbine nog een 20-tal jaar groene energie. Moderne windturbines kunnen aan het eind van hun levensduur makkelijk gerecycleerd worden en leveren dan ook amper afval. Het glasvezel uit de wieken was tot voor kort moeilijker te recycleren. De vezels kunnen echter worden verkleind en gebruikt om bijvoorbeeld brievenbussen mee te maken . Ook in poedervorm is het materiaal nog nuttig als vulstof in plamuur, lijm of cement.

Waar windturbines na hun productief leven bijna volledig gerecycleerd en gebruikt worden voor de productie van nieuwe, is dat voor de klassieke centrales een heel ander verhaal. De gemiddelde windturbine stoot ongeveer 8 tot 34 gram CO2-equivalent per kWh stroom uit. Bij een gascentrale komt dat op zo’n 490 gram en bij een kolencentrale zit men aan gemiddeld 900 gram per kWh. Voor een kerncentrale kom je op een 66 gram CO2/KWh. Maar dan moet je natuurlijk nog van je gevaarlijk radioactief afval af. Windenergie is dus een erg duurzame energiebron.

Hoe rendabel is windenergie?

Zon- en windenergie worden jaar na jaar goedkoper. Omdat er steeds meer zonnepanelen en windturbines geplaatst worden, wordt er ook veel geïnvesteerd in onderzoek en rentabiliteitsverbetering.

Grote windturbines wekken heel wat elektriciteit op, omdat de opbrengst (in kWh) toeneemt per diameter van de wiek en hoogte van de mast. Grote turbines leveren bijgevolg meer stroom dan kleine. Een windturbine met een hoogte van 180 meter levert bijvoorbeeld twee keer zoveel energie als een turbine van 120 meter. Natuurlijk spelen er een aantal factoren mee in de kostberekening: de locatie, de beschikbaarheid van wind, de kost van de turbine en de grond, … . Met 1 windturbine kan je gemiddeld 1800 gezinnen van groene stroom voorzien.

 

Waarom niet investeren in één technologie?

Om genoeg schone stroom te produceren, hebben we naast wind, ook zon, water, aardwarmte en biomassa nodig. Wind is niet regelbaar maar wel goed voorspelbaar en levert ook ‘s nachts energie. Op de momenten dat het niet waait, zijn er ook nog andere bronnen nodig om ons stroomnetwerk te voeden. Zo ben je altijd verzekerd van duurzaam opgewekte elektriciteit, zelfs als het even wat minder waait.